Monday, 5 May 2014

Isnin 5/5/14

Assalamualaikum.

Baru habis borak dengan nashrah keding yang tengah bercuti kat UK. Perghh.. untung la.

Aku macam ni la. Menghabiskan masa pusing bandar gemas, sebab nak pegi jauh sikit dari gemas takut tak ketemu jalan pulang pula. Pendek kata, buta jalan.

Tadi borak dengan rumet aku. Seorang gadis yang baru disampuk oleh dewa cinta. Berkepit dengan henset ke hulu ke hilir umpama penyelam dengan tangki oksigennya. Cewahh.

Rumet aku bila dia bercerita pasal masa depan dia dengan bakal imam dia tu, mata dia bersinar-sinar. Ni 1st time aku tengok situasi camni. I mean the progress of stage, dari mula kenal sampai diorang dah bincang nak datang merisik n finally nikah hujung tahun ni. Aku tak sangka rupa-rupanya, mata seseorang tu akn betul-betul bersinar bila bercakap pasal sumting yang dia btul2 teruja. Ini fact.

To be honest, aku tak penah terjebak dalam relationship yang boleh membawa kepada mata aku bersinar-sinar. Serius. Aku kagum dengan fakta ni.

Bila rumet aku da mula merangka masa depan dia, bila bakal suami dia dah cakap tak nak stay kat gemas, maknanya aku pun dah mula kena fikir kelangsungan hidup aku lepas ditinggalkan pasni. Eh. Ni bukan kisah sedih walau bunyi macam tu.haha.

Aku pun dah terdetik nak keluar dari gemas.
Cari tempat kerja baru.
Rasa suasana baru.
Belajar benda baru.
Kenal orang baru.

Mungkin dalam negeri sembilan ni juga, atau mungkin negeri lain. Belum dapat putuskan. Kalau ikut hati, aku nak ke sabah. Nak cuba hidup sendiri kat sana. Tapi sayang dan komitmen pada keluarga, aku tak boleh. Lagipun bukan senang nak balik kalau mak sakit ke ape.

Dalam segala hal pun, aku selalu 50-50. Sentiasa tak boleh decide. Menyampah pulak rasa. Dalam drama "dreamhigh", ada satu dialog yang aku selalu ingat. Katanya, bila kita dalam dilema, 50-50, just make a choice then top up pilihan kita tu daripada 50 kepada 51 then 50 smpai jadi 100%. Jangan pandang belakang lagi. Move on.

Betul.

No comments: